torstai 27. syyskuuta 2012

Kun aika monta yötä jouluun on

(Hei! Hei! Sinä! Just sinä! Kysy, tykkäänkö joulusta. Kysy! Kysy nyt! No ei oo liian aikasta. Kysy!)

Ai tykkäänkö joulusta?

Eikö vielä ole vähän aikaista puhua joulusta? No, nyt kun kuitenkin menit kysymään, niin joo, tykkään joulusta. Tykkään joulusta itse asiassa todella paljon.

Joulumieleni on kuitenkin jostain syystä korkeimmillaan aina väärään aikaan, eli aika lailla juuri nyt, syys-lokakuun vaihteessa. Kiusallisen aikaisin siis. Haluni painella neilikoita appelsiineihin ja luoda hyvin epäkatu-uskottavia soittolistoja Spotifyihin vähenee mitä lähemmäs aattoa tullaan, ja h-hetkenä en mitään hössötystä enää jaksakaan. Mutta näin syyskuussa on vielä ihan toinen ääni kellossa.

Jotta tässä kuitenkin jonkinlainen maine säilyisi enkä leimautuisi totaaliseksi joulufanaatikoksi (Maria, you make it look so cool!), yritän olla ovela. Leivon ja laitan ruokia, joissa on selvä joulun tuntu, mutta jotka voi myös selitellä joksikin muuksi (ihanan mausteista = maituu piparilta. Lanttu oli halpaa = saisipa jo lanttulaatikkoa). Tätä leivonnaista ei tosin ole tarpeen selitellä juuri ollenkaan, sillä sen aavistuksen epäilyttävä ulkonäkö vie kaiken huomion. Se kärsii ehkä pienoisesta mämmisyndroomasta, mutta ulkomuodon ei pidä missään nimessä antaa hämätä.

Kuvailin tätä ensimmäisille vierailleni nestemäisena pullana ja toisille makeana murekkeena. Molemmat kuvaukset syvensivät ruokailijoiden epävarmoja ilmeitä entisestään. Ehkä siis parempi, että jätän selitykset sikseen ja vain kannustan teitä kokeilemaan. Suorastaan ehkä käskisin, mutta syyskuussa joulukalenterista haaveilevan 21-vuotiaan uskottavuus ei taida riittää siihen.


Holiday hot cake
alkuperäinen resepti nigella.com
6:lle

2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl fariinisokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 tl jauhettua inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl kardemummaa
0,6 dl öljyä
1,25 dl maitoa
1 kananmuna

1. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
2. Lisää öljy, maito ja kananmuna. Sekoita taikina tasaiseksi.
3. Kaada seos voideltuun vuokaan.

Päälle:
1,5 dl fariinisokeria
saman verran mausteita kuin taikinassa
50 g voita
5 dl kiehuvaa vettä

4. Ripottele taikinan päälle fariinisokeri, mausteet ja voi pieninä nokareina.
5. Kaada taikinan päälle lopuksi kiehuva vesi. (Tiedän, että epäilyttää, mutta kaada nyt vaan!  Tapahtuu joulun ihme!)
6. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna seistä hetki uunista ottamisen jälkeen.
7. Tarjoile kakku kermavaahdon kanssa. Kermavaahdon voi maustaa kermaliköörillä.
























Keittiössä soi: Ei ainakaan joululaulut, Feist, The Mamas & the Papas

3 kommenttia:

  1. Nauroin ääneen, youre so adorable!

    VastaaPoista
  2. Ei ole koskaan liian aikaista ihana ystäväiseni! Ja jos tää on sitä, jota syötiin joulutarinan kanssa niin h u i p p u h y v ä ä oli!:--) ikävä sinne jouluystäväni!

    http://www.youtube.com/watch?v=O6dPNWJot1o kuuntele tarkkaan kohta 2:00

    VastaaPoista
  3. Kiitos jouluystävä, ikävä sinnekin!! Kuuntelin tarkasti ja olen aivan samaa mieltä.

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!